photo: Alice Blangero
מאחר ואנחנו לא משופעים בהזדמנויות לראות להקות בלט מהשורה הראשונה, הרי שבכל אחד מימות השנה, כשיש הזדמנות, לא נחמיץ ללכת להופעה שהיא אקסטרווגנזה עשירה בטירוף של להקת בלט בעלת מוניטין כמו זו של מונטה קרלו. יש בה רקדנים מעולים המחוללים בשלל תלבושות מרהיבות צבעוניות על רקע תפאורות עשירות מתחלפות, בלווי חי של התזמורת הסימפונית של מונטה קרלו, וכל השפע המרהיב מסחרר את הראש. אך לראות את הביצוע המחודש ל'להקת מפצח האגוזים' של ז'אן קריסטוף מאיו (Jean Christophe Maillot ) רצוי לראות בעונה הנכונה של השנה, כלומר בראש השנה, ורצוי במקום שיורד בו שלג אם אפשר. בעונה הזו תריסרי להקות סביב כדור הארץ ואולי יותר –בעיקר בעולם המערבי וזה המתייחס לו כמקור תרבותי-, מעלות לקראת החג את גרסתם ל'מפצח האגוזים' ובכך משמרים עבור הדור החדש, מסורת צרכנית מהמעלה הראשונה.
כבר נאמר שעלילת הבלט הקלאסי הספציפי הזה, לא מעניינת במיוחד בזכות עצמה. לכן, אך טוב עשה מאיו שלקח לו חירות לפרק לגורמים את העלילה, לשמר אך מעט מהמוטיבים הבסיסיים ולמלא את הערב ברקיחת נרטיב חדש ומאד מאתגר בעל עלילה נפתלת ביותר שאין איש שיכול רק על סמך ההתרחשות הבימתית לדעת מי ומה תפקידו/תפקידה של כל אחת משלל הדמויות המתרוצצות בחדווה על הבמה. כמעט כל הדמויות המרכזיות מגלמות תפקידים מורכבים ואף כפולים ומרובי קישוריות לנקודות ציון אמנותיות מעברו הכוריאוגרפי של מאיו. במילים אחרות, מוזאיקה של שברי פיסות שרק הדרמטורג והיוצר מכירים לפני ולפנים את כל הרשתות האסוציאטיביות שנכללות בסיפור החדש. לשמחתי ראיתי את העבודה בשני ערבים עוקבים וכך יכולתי להשלים כמה חורים שחורים מהערב הקודם. לא את כולם.
למרות הכל, יש פיצוי נאות בחומרים עצמם הלקוחים מלפחות חמישה בלטים שונים שיצר מאיו בשנים עברו, בטווח שבין סינדרלה לרומיאו ויוליה. שלל המחולות בנרטיב המרכזי ובעלילות צדדיות מספק לא מעט חוויות חזותיות פואטיות ודרמטיות להדהים, שהופכות את הספקטקל העשיר באופן יוצא דופן לחוויה בזכות עצמו.
שני כוכבי הבולשוי, אולגה סמירנובה וארטם אובצ'רנקו ( Olga Smirnova, Artem Ovcharenko ( הם אורחי ההפקה ועבורם נבנו במיוחד תפקידים חדשים, שהתווספו לעבודה המקורית. שניהם רקדנים חזקים ובעלי שלל תארים. סמירנובה היא הבלרינה הרכה בהתגלמותה והיא מלאת חן ורגש במיוחד. ההילה של הבולשוי עובדת לא רע והקהל נראה מרוצה מאד, אם כי תרומתם לא הייתה שיאו של הערב.
קלרה הקטנה, גיבורת הסיפור של 'מפצח האגוזים' יושבת בערב חג המולד בצל האשוח המקושט. בחוץ יורד שלג, בפנים היא משחקת עם חייל צעצוע שקבלה לחג. בשנתה, היא נכנסת לעולם אגדתי ומגשימה כמה פנטזיות ילדות, כמצופה ממי שגדלה על סיפורי אגדות, פיות ושלל ניסים והנה, חיל העץ הוא נסיך. אהובה, הנסיך שלה. מאיו, שחרר לחופשי את דמיונו והוא טווה סיפור מקביל במשהו, שחובק פיסות מפורקות ממספר בלטים נבחרים שיצר ומהם הוא מרכיב תמונת מוזאיקה מורכבת.
'להקת מפצח האגוזים' מציגה את סיפורה של קלרה שבעזרת הפיה שבאה לעזרתה, כל משאלותיה מתגשמות ביקום המקביל של ארץ הפנטזיות. מאיו עצמו הגיע למונקו לנהל את להקת הבלט של מונטה קרלו בהזמנתה של מחוללת הניסים, הפיה הטובה שלו, קרוליין- בתם של גרייס קלי והנסיך רנייה. תוארה הרשמי הוא נסיכת האנובר. היא עשתה רבות כדי לקדם את רעיון להקת הבלט של החדשה של מונטה קרלו ותמכה לאורך כל הדרך בחזונם המשותף שלה ושל מאיו, להחזיק בלהקה בעלת מוניטין עולמי. בשל תמיכתה המתמשכת הלהקה נהנית מתנאי עבודה נדיבים מעוררי השתאות, ואלה מאפשרים לכל הנוגעים בדבר ליצור ולהגשים חלומות, מותרות שאין למרבית הלהקות בעולם.