'קול אדם'- בכורה עולמית לעבודתו של רמי באר. משכן לאמנויות ת'א 20/02/2025

  • :
  • קול אדם. עבודתו החדשה של רמי באר, בכורה עולמית בביצוע הלהקה הקיבוצית. 20/02/2025
  • Ora Brafman <>

On Sun, Feb 23, 2025 at 5:40 PM Ora Brafman <ora.brafman@gmail.com> wrote:

קול אדם. עבודתו החדשה של רמי באר, בכורה עולמית בביצוע הלהקה הקיבוצית. 20/02/2025

'קול אדם', עבודתו החדשה של רמי באר, מבכירי יוצרי המחול בארץ, גדושה בסממני תקופת השבר העמוק שהחלה עם פרוץ מלחמת השבעה באוקטובר בשנה שעברה ותוצאותיה משבשות מידי יום ביומו ובאופן חד את החברה וחיינו מאז. ונדמה כי תקווה אין.

על הבמה זורח כדור אור אדום רעלני. מסך קרני אור אלכסוניות נשלחות קדימה וחושפות לאט דמויות נעות, חלקן קורס מטה וקם יחד עם דופק מוסיקה קצבית, מלווה בשירת רקע רב-שיכבתית ואיתה מתגבשת תמונת תנועה אוניסונית. זו הזדמנות להיזכר במיומנויותו של באר כתאורן שמהדק את התמונה.

דמות מסתורית עוטה גלימה לבנה ממלמלת טקסט מלווה בתנועות ידיים שבאות לפרשו. 

באר שתל דמות נשית, שחורת שיער שניכר כי הגיעה מארץ רחוקה.  היא שקועה בהעתקת המסר שבפיה אל הקהל.  נדמה כי היא דוברת  דברי אורקל, המעביר את נבואת האל אל כת, או קהילת שומעיו למטרה מוגדרת,  בתפקידה לתווך את הנאמר. 

המסתורין מתפוגג  כשהמילים מתבהרות. הדמות הדרמטית מצטטת מתוך אחד הטקסטים החשובים והחד- משמעיים מתוך 'הצהרת זכויות האדם של האומות המאוחדות' בכוונת מכוון. 

הבחירה של באר להקריא לקהל את דברי מגילת הזכויות של האו'ם, היא בחירה מזן נדיר. 

באר, מצא לנכון להזכיר לנו מוסר מהו, חמלה מהי, לפני שנמצא שאנו בדרך לגרוס את השליטה בגורלנו ובקרוב נדמה לרפובליקת בננות. 

לעיתים, במסגרת מופע מחול בוחר הכוריאוגרף לכלול מערכה ובה טקסט ספרותי בעל  משמעות.  בכוונתו, לנער את הצופה השבע, ללא מגננות. כאן, הצופה סופג 'הצלפה' לאוזן שהיא ברורה, אם כי נאמרת בווליום נמוך.

בעוד רובד הדיבור מתנהל עצמאית, רובד התנועה נע במקביל בין איכויות פרשניות כגון שורת אגרופים מונפים מעלה יחד, התכנסויות צעידה סדורה שמתגלה לפתע במרווח שחור בין שני מסכים. רגעים אחר כך, חוזרת השורה הצפופה של הרקדנים. הפעם היא צועדת אחורנית.

 באר שומר בקפדנות על המתח בין  מיקוד העין על המבצעים הקבוצתיים שמסמנים וירטואלית על ריצפת הבמה מסלול של תנועה לינארית. רובה מתרחשת על רשת מסלול אלכסוני ומדי פעם, היא מובילה לפתיחת הבמה  לרקדנים יחידניים, המבצעים פיסות סולו עצמאיות. חלק מהן נדמה כי נתפר עבורם ובא לאפיין גם מרכיבי אופי אישיים בצד יכולותיהם ומיומנות ביצועיהם. 

רקדן דק גו עם רעמת תלתלים בלט בנוכחותו וכבש את הבמה, לא פלא שהעיניים חיפשו אותו גם בתוך האנסמבל גם בהמשך. הוא לא היה יחיד שבלט בזכות אישיותו הבימתית הכובשת.

להקת הרקדנים הייתה מחויבת עד הסוף והקרינה יכולות ביצוע מרשימות לצד איכויות הפנמה של החומרים והמסרים שהיוו את מסד היצירה של באר- 'קול אדם'.

אחד המרכיבים שהותיר את רישומו היה עיבוד מוסיקלי שליווה את הערב, על אריגת עשרות פיסות מקורותיו שהפעים באריגה מורכבת של הפסקול שנישזר על ידי רמי באר ואייל דדון.

במסגרת המחמאות יש להזכיר מרכיב כוריאוגרפי שמשך תשומת  לב והוא אנינות הגיאומטריה של הארכיטקטורה בעבודה הנוכחית, ובמצטבר, יצרה אמירה חזותית שכביכול נבנתה ספונטנית על נדבכיה.

אחת הסיבות שהעבודה 'קול אדם' לא תשכח במהירה, היא הרלוונטיות, הזולגת מתוך הסדקים. היה זה ניסיון לצוד את המציאות הרוטטת  שמטלטלת אותנו מידי יום.